ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για το προσφυγικό

by on 07/03/2016
 

BΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΘΗΝΑ | Διπλωματικός πυρετός στις Βρυξέλλες στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς η συζήτηση έχει μετατοπιστεί από το θέμα των κλειστών συνόρων, που απορρίπτεται από Γερμανία, Ελλάδα και άλλες χώρες, στην προσπάθεια ανάσχεσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι φαίνεται να έχει σημειωθεί εμπλοκή στις συνομιλίες μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να θέσει βέτο στο συνολικό σχέδιο συμφωνίας.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των 28 ηγετών. Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν ο συντονισμός στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Στο μεταξύ, προσχέδιο απόφασης που έχει διαρρεύσει κάνει λόγο για κλείσιμο της οδού των δυτικών Βαλκανίων για τους πρόσφυγες. Η πρόταση αυτή χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτη τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Γερμανία. Φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα μπλοκ χωρών που εναντιώνεται στην πρόταση αυτή.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι εξελίξεις δεν επιβεβαιώνουν μέχρι αυτή τη στιγμή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έσπευσε το πρωί της Δευτέρας να προδικάσει ότι ο Α. Τσίπρας δεν τηρεί την συμφωνία του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το προσχέδιο θα είναι και το τελικό κείμενο. Δυστυχώς δεν φαίνεται να πληροί ούτε τις ελάχιστες απαιτήσεις που από κοινού συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων στη συνάντηση που είχαμε την Παρασκευή».

«Το προσχέδιο αυτό δεν είναι ικανοποιητικό για τη χώρα και περνάει κάτω από τον πήχη. Τον χαμηλό πήχη, τον οποίο εμείς βάλαμε στον πρωθυπουργό, στα πλαίσια της συζήτησης που είχαμε στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Για «απίστευτη μικρότητα και εθνική ανευθυνότητα» τον κατηγόρησε στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι «Αποτελεί ένδειξη απίστευτης μικρότητας και εθνικής ανευθυνότητας, την ώρα που ο Πρωθυπουργός δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης και πριν ακόμη ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υιοθετεί διαρροές, οι οποίες μετά από λίγο διαψεύδονται, υπονομεύοντας την ελληνική προσπάθεια. Ο ελληνικός λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, με τον Αχμετ Νταβούτογλου να ζητά περισσότερα χρήματα από τα 3 δις ευρώ, επιτάχυνση των διαδικασιών κατάργησης της βίζας στους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ένωση.

«Η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί και να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τον «αναντικατάστατο» ρόλο της στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς την ΕΕ προτάσσει η Αγκυρα, προκειμένου να προσεγγίσει με τους δικούς της όρους την ΕΕ, παρά το νέο κύμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ΑΛέξης Τσίπρας συναντήθηκε νωρίτερα με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου. «Δεν πρέπει να επικυρωθεί στη Σύνοδο το κλείσιμο των συνόρων» συμφώνησαν Τσίπρας – Μέρκελ. Η γερμανίδα Καγκελάριος επιμένει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

«Το προσφυγικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, ευρωπαϊκή πρέπει να είναι και η λύση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Επισήμανε ότι προσδοκά ουσιαστικά αποτελέσματα με επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης και μείωση των προσφυγικών ροών, ενώ έκανε λόγο για εφαρμογή των κοινών αποφάσεων με αξιόπιστη διαδικασία.

Η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, η συνεργασία με την Τουρκία και η διασφάλιση των συνόρων της Ε.Ε. στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου, σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Κάθε κράτος – μέλος πρέπει να είναι σε θέση να κλείνει τα σύνορα του επανέλαβε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.