ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ο Εγκέλαδος χτύπησε τη Νέα Ζηλανδία

by on 13/11/2016
 

ΟΥΕΛΙΝΚΤΟΝ | Τουλάχιστον δύο νεκροί και εκτεταμένες ζημιές είναι ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Παρατηρητήριο και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν, που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία, στις 12.02πμ τοπική ώρα. Οι αρχές προειδοποίησαν αρχικά για τσουνάμι, που ενδεχομένως να έφθανε τα 5 μέτρα.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Κει, ενώ τουλάχιστον ένας νεκρός έχει επιβεβαιωθεί και από τις αστυνομικές αρχές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Ουέλινγκτον και το Ντάνεντιν. Στο Ουέλινγκτον ακούστηκαν σειρήνες ενώ κάτοικοι έχουν βγει κλαίγοντας στους δρόμους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της νεοζηλανδικής εφημερίδας New Zealand Herald.

Το Κράιστσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

«Ολόκληρο το σπίτι κουνήθηκε σαν φίδι και μερικά πράγματα έσπασαν, το ηλεκτρικό κόπηκε», δήλωσε στον Radio New Zealand από την κατοικία της στην Τακάκα, κοντά στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού, μια κάτοικος.

Ο μεγάλος σεισμός προκάλεσε τσουνάμι (εως και δύο μέτρα) που έπληξε τη βορειοανατολική ακτή του Νότιου Νησιού. Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Νέας Ζηλανδίας είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής ακτής της χώρας να καταφύγουν σε υψηλότερα εδάφη. Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε ότι τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι στο Νότιο Νησί.