ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Χιλιάδες θυσιάζονται στο ‘βωμό’ της μετανάστευσης

by on 17/12/2013
 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ | Χιλιάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην προσπάθειά τους να μεταβούν σε άλλη χώρα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Μεταναστών που είναι η 18η Δεκεμβερίου, δείχνουν ότι περισσότεροι από 7.000 μετανάστες έχασαν μέσα στο 2013 τη ζωή τους, στη θάλασσα ή προσπαθώντας να διασχίσουν επικίνδυνες περιοχές προσπαθώντας να ξεφύγουν ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Συγκεκριμένα, ο ΔΟΜ υπολογίζει  ότι τουλάχιστον 2.360 μετανάστες έχασαν τη ζωή τουςφέτος προσπαθώντας περάσουν σε κάποια χώρα όπου ήλπιζαν να έχουν μια καλύτερη ζωή. Στις περισσότερς των περιπτώσεων το εγχείρημα αυτό τους έχει κοστίσει μεγάλα ποσά τα οποία καταβάλλουν σε μεσάζοντες, οι οποίοι αρκετές φορές τους εγκαταλείπουν στη μοίρα τους.

Το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών που καταφθάνουν με πλοιάρια στην Αυστραλία, για παράδειγμα, έχει αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό θέμα, καθώς γίνεται προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός που καταφθάνουν σε τακτική βάση. Εκατοντάδες από αυτούς πνίγονται ενό προσπαθούν να φθάσουν στα βόρεια παράλια της Αυστραλίας.

Ο ΔΟΜ  υπολογίζει ότι περίπου 2.000 με 2.5000 Αφρικανοί υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περνώντας από το Σινά και τον Κόλπο του Άντεν στην Υεμένη με στόχο να φτάσουν στις πλούσιες χώρες του Κόλπου.

«Εϊναι αδύνατο να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό, καθώς πολλοί μετανάστες πέθαναν στις ερήμους, ωκεανούς ή σε άλλα δυστυχήματα», σημείωσε ο Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, γενικός διευθυντής του ΔΟΜ.

Ακόμη και η συντηρητική εκτίμηση για έναν αριθμό 2.360 νεκρών είναι μεγαλύτερη από την εκτίμηση για πέρυσι, που έκανε λόγο για 2.109 θανάτους μεταναστών. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ρεκόρ. (Ο αριθμός) είναι μεγαλύτερος από πέρυσι και πιστεύουμε ότι τον υποτιμούμε πολύ. Δεν είναι απολύτως ακριβείς, όμως οι αριθμοί αυτοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι τραγικοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του IOM Λέοναρντ Ντόιλ.

Πολλοί από τους μετανάστες είναι θύματα των πολιτικών των πλούσιων χωρών, οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα των οποίων συμβάλλουν στην άνθιση του εμπορίου ανθρώπων που εκτιμάται ότι αποφέρει 35 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στους διακινητές, σύμφωνα με τον IOM.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

4 × 2 =