ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

FAZ: To ΔΝΤ σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις

by on 13/06/2015
 

BΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ | Η Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ) αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δανειστές της Ελλάδας, πριν καταλήξουν στην «πρόταση Γιούνκερ», τονίζει ότι η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ σαμποτάρουν συστηματικά τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ΔΝΤ έχει παίξει αρνητικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων, σε σημείο που ευρωπαϊκές πηγές να λένε ότι ουσιαστικά τορπιλίζει τη συμφωνία.Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επισκιάζονται από τις θεμελιώδεις εντάσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η FΑΖ επικαλείται κύκλους των διαπραγματευτών, που υποστηρίζουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τορπίλισε έναν συμβιβασμό ο οποίος είχε προετοιμαστεί τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με αυτόν η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει τις περικοπές στις χαμηλές συντάξεις, εφόσον μείωνε σε αντιστάθμισμα τις αμυντικές της δαπάνες κατά το ίδιο ποσό. Πρόκειται για περίπου € 400 εκατ. Αυτή την πρόταση υπέβαλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker στον Αλέξη Τσίπρα, προφανώς με την έγκριση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Το ΔΝΤ δεν δέχεται αυτού του είδους τις ανταλλαγές, δήλωσε ένας διαπραγματευτής στη FAS. «Εμείς υποτίθεται πως πρέπει να διαπραγματευτούμε, όμως δεν έχουμε καμία εντολή για αυτό», είπε. Από την πλευρά της Επιτροπής ως εκ τούτου το Σάββατο κυριαρχούσε έντονος σκεπτικισμός για το κατά πόσον μια συμφωνία εξακολουθεί να είναι εφικτή. Ο Τσίπρας έχει αποκλείσει κατηγορηματικά μια μείωση των κρατικών επιδομάτων στις χαμηλές συντάξεις σε όλες τις συζητήσεις αυτή την εβδομάδα.

Το ΔΝΤ είχε ανακαλέσει τους διαπραγματευτές του αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον και δηλώνει ότι υπάρχουν «μεγάλες διαφορές στους περισσότερους τομείς – κλειδιά». Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα αυτή η αναστάτωση είχε να κάνει με τις εντάσεις μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Αυτές είχαν ξεκινήσει από μια συνάντηση στην καγκελαρία πριν από δύο εβδομάδες. Εκεί, οι τρεις θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) συμφώνησαν σε ένα κείμενο-πλαίσιο με τις αξιώσεις που επρόκειτο να εγείρουν έναντι της Ελλάδας. Σε αυτό μειωναν το πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο πρέπει να φτάσει η Αθήνα φέτος και τα επόμενα χρόνια, στο 1, 2, 3 και 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχει υπάρξει και μια παράπλευρη συμφωνία, όπως έμαθε η FAS από συμμετεχοντες της συνεδρίασης: Εάν τελικά για φέτος μπορούσε να επιτευχθεί μόνο 0,8% , όλοι οι εμπλεκόμενοι θα δήλωναν τελικά ικανοποιημένοι. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε τη συγκατάθεσή της, έστω και απρόθυμα, στην εν λόγω συμφωνία, αλλά την πήρε πίσω σε μια τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την επόμενη μέρα. Έτσι ο Γιούνκερ έχασε καθε περιθώριο κινήσεων στις συνομιλίες με τον Τσίπρα αυτή την εβδομάδα.

Ένας ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε στη F.A.S. το Σάββατο: “Είναι εντελώς παράδοξο. Εν τέλει αποφασίζει για την τύχη της Ευρώπης ένα ίδρυμα, πίσω από το οποίο δεν υπάρχει κανένας λαός.”