ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Liberation: Πρωτοσέλιδο με Τσίπρα και Ιγκλέσιας

by on 05/01/2015
 

ΑΘΗΝΑ-ΠΑΡΙΣΙ | Αν και ο Αντώνης Σαμαράς και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επιδίδονται σε έναν πρωτοφανή πόλεμο λάσπης κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής του, ολοένα και περισσότερα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό, χαρακτηρίζουν “χαρισματικό” ηγέτη τον Τσίπρα, δίκαιες και λογικές τις θέσεις και τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα.

Μετά τους Τάιμς της Νέας Υόρκης και η ιστορική εφημερίδα Liberation της Γαλλίας αφιερώνει την πρώτη σελίδα της σε μια μεγάλη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ισπανό αρχηγό των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσια, κάνοντας λόγο για επέλαση των αριστερών κομμάτων στον ευρωπαϊκό Νότο. “Η άνοιξη της κόκκινης Αριστεράς στον ευρωπαϊκό Νότο” είναι ο κύριος τίτλος της.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ενδέχεται ΣΥΡΙΖΑ και Podemos να αναδειχθούν σε κυρίαρχες δυνάμεις στην πολιτική σκηνή των δύο χωρών, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Προς μεγάλη απογοήτευση των Βρυξελλών, αναφέρει η εφημερίδα, οι εναλλακτικές δυνάμεις με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και τους Podemoς στην Ισπανία θα μπορούσαν να κερδίσουν τις προσεχείς εκλογές.

Μιλά για καταιγίδα του Νότου που απειλεί τη Γερμανία, ενώ χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ πρωτοπόρο ηγέτη της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη. “Μια νίκη του κινήματος του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να ξαναμοιράσει τα χαρτιά του πολιτικού παιχνιδιού στην Ευρώπη” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επικαλείται, δε, τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα και τους Podemos με ισχυρό προβάδισμα στην Ισπανία ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι τα δύο αριστερά κόμματα σε Ελλάδα και Ισπανία έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν έξοδο από το ευρώ, προσθέτοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες τηρούν στάση αναμονής απέναντι στην ανάπτυξη κινημάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Επισημαίνεται δε, ότι στον αντίποδα των ακροδεξιών δυνάμεων στον ευρωπαϊκό Βορά, η Αριστερά που εκφράζουν ΣΥΡΙΖΑ και Podemos αντιτίθενται στις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα οδηγώντας στην ανεργία έναν στους δύο νέους.

“Για κάποιους ο απόλυτος εφιάλτης, για άλλους η πιο τρελή ελπίδα: Η πιθανότητα εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αναμοχλεύει τα πάθη πέραν των συνόρων της Ελλάδας. Μια απλή ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει την ακραία πόλωση που προκαλεί εδώ και αρκετές μέρες η ενδεχόμενη νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, περνώντας από το Παρίσι και τη Μαδρίτη”, σημειώνεται στο δημοσίευμα.