OPINION
1831 views 0 comments

Ελλάδα: Χρέος; Ποιο χρέος; Πάνω από $US 100 Τρις στο υπέδαφος της Ελλάδας! (MΕΡΟΣ Β’)

 
Potiris foto

Κώστας Ποτήρης

Τα ελληνικά πετρέλαια και το φυσικό αέριο: Για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελληνικό χώρο, λίγο-πολύ έχουμε ακούσει. Επιβεβαίωση των φημών, η πρόσφατη ανακοίνωση από τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη ότι θα εισαχθεί στην Ελληνική Βουλή προς συζήτηση το Νομοσχέδιο για «Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων», σε μια προσπάθεια «επιτέλους η Ελλάδα θα αποκτήσει το δικό της Δημόσιο Φορέα, μετά από 15 χρόνια πλήρους απουσίας».

Ο κ. Μανιάτης εξήγησε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι σεισμικές έρευνες, με διεθνή διαγωνισμό από τον Εθνικό Φορέα Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ)  και «θα προσκαλέσουμε τις καλύτερες εταιρείες του κόσμου και θα είναι ίσως η πρώτη φορά που θα ξέρουμε ως Ελλάδα, για την περιοχή κυρίως του Ιονίου και νότια της Κρήτης, εάν έχουμε υδρογονάνθρακες και πόσους έχουμε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η αλήθεια για τα πετρέλαια

Δεν είναι γνωστό κατά πόσο και αν γνωρίζει ο κ.Υφυπουργός για την πιθανότητα ύπαρξης πετρελαίων στον χώρο που περιγράφει η υπουργική ανακοίνωση. Μου αναφέρθηκε όμως από πηγές αναμφισβήτητης αξιοπιστίας που δεν επιθυμούν –και το σεβόμαστε- να κατονομαστούν, ότι ήδη είναι γνωστό σε αρκετούς της ελληνικής πολιτικής σκηνής τόσο της νυν όσο και της πρώην κυβέρνησης, ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες στα σημεία που περιγράφονται.

Αυτό όμως που μου αναφέρθηκε και που δεν έχει ανακοινωθεί ποτέ, είναι ότι οι έρευνες που πρόκειται να αναγγελθούν «με διεθνή διαγωνισμό προσκαλώντας τις καλύτερες εταιρείες του κόσμου», έχουν ήδη γίνει μυστικά από μια «από τις καλύτερες εταιρείες του κόσμου» και οποιαδήποτε άδεια ερευνών δοθεί τώρα θα χρησιμοποιηθεί για προπαρασκευή πραγματικής παραγωγής, αλλά και για παραγωγή σπανίων γαιών που ανακαλύφθηκαν σε πρωτοφανή πυκνότητα υποθαλάσσια σε μια περιοχή ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου!

Πολυεθνική επιστημονική ομάδα 30 περίπου ατόμων με ειδικό ερευνητικό πλοίο εφοδιασμένο με γεωτρύπανο, εξοπλισμό για σεισμικές έρευνες και γεωχημικό εργαστήριο, αλώνιζε ανενόχλητα για μεγάλο χρονικό διάστημα το θαλάσσιο χώρο που αναφέρεται, από το Ιόνιο έως τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, κάνοντας έρευνες και συλλέγοντας γεωλογικά δείγματα!  Το κόστος των ερευνών ανερχόταν σε πολλά εκατομμύρια δολάρια τα οποία πλήρωνε μια από αυτές «τις καλύτερες εταιρείες του κόσμου»!

Με την ολοκλήρωση των ερευνών ο επικεφαλής της πολυεθνικής επιστημονικής ομάδας παρέδωσε στον «προστάτη» του έλληνα πολιτικό την έκθεση των ευρημάτων της, η οποία έκθεση επιβεβαίωνε την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε «εκμεταλλεύσιμες ποσότητες». Αλλά βέβαια, η ενδιαφερόμενη εταιρία που είχε χρηματοδοτήσει τις έρευνες και απέβλεπε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη, δεν επρόκειτο να δώσει τα πραγματικά στοιχεία των ερευνών στους «προστάτες» της. Τους έδωσε πλασματικά στοιχεία, μόλις επαρκών ποσοτήτων για να δικαιολογούν για την Ελλάδα ένα ποσοστό δικαιωμάτων 19% επί των κοιτασμάτων που θα εκμεταλλευόταν η ενδιαφερόμενη εταιρεία, «από τις καλύτερες εταιρείες του κόσμου»!

Όπως όμως μου αναφέρθηκε από την πηγή των πληροφοριών μου, οι ποσότητες που πραγματικά βρέθηκαν είναι πολλαπλάσιες αυτών που αναφέρθηκαν με μυστική έκθεση προς τον «προστάτη» έλληνα πολιτικό.

Χαρακτηριστικά και αυτολεξεί μου αποκάλυψαν: «Από το Ιόνιο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης  έχει αρκετό πετρέλαιο και φυσικό αέριο να προμηθευτεί όλη η Ευρώπη για τα επόμενα 50 χρόνια!».

Με τέτοια ποσότητα κατά την γνώμη ειδικού επιστήμονα, το ποσοστό δικαιωμάτων της Ελλάδας επί των κοιτασμάτων πρέπει να είναι τουλάχιστον 46%, όχι 19%!

Ποιος λοιπόν θα προστατεύσει τα συμφέροντα της Ελλάδας, ειδικά σε μια εποχή ημι-χρεοκοπίας, που η οικονομική κρίση παρουσιάζει μοναδική ευκαιρία για ληστρικές συμφωνίες εκμετάλλευσης του ελληνικού υπεδάφους;

Επεκτείνοντας το θέμα, ο καλός φιλέλληνας επιστήμονας μου δήλωσε επίσης ότι όποια και να είναι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την ενδιαφερόμενη εταιρεία, η οποία είναι ήδη γνωστή και όντως μια «από τις καλύτερες εταιρείες του κόσμου», θα πρέπει να υπάρχει συνεχής κρατική επίβλεψη στην άντληση του μαύρου χρυσού, για να διασφαλίζεται η σωστή ποσότητα και ποιότητα που αντλείται και κατά συνέπεια το δίκαιο μερίδιο της χώρας στον ορυκτό πλούτο της!

Πρέπει επίσης, μας συμβουλεύει ο ειδικός, να δοθεί μεγάλη προσοχή στις συμβάσεις που θα υπογραφούν, γιατί οι εταιρείες τείνουν να αποφεύγουν την ευθύνη περιβαλλοντολογικής καταστροφής σε περίπτωση ατυχήματος όπως αυτό στον Κόλπο του Μεξικού και πρόσθεσε ότι αν συμβεί ένα παρόμοιο ατύχημα στον σεισμογενή ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο, θα είναι το τέλος της Μεσογείου, γιατί είναι κλειστή θάλασσα και οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλάσιες από αυτές στον Κόλπο του Μεξικού!

Τα “Στοιχεία Σπάνιων Γαιών» (REE-Rare Earth Elements)

Στο προηγούμενο άρθρο της 10-08-2011, αναφέραμε τι είναι οι «σπάνιες γαίες», αυτά τα σπάνια χημικά στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφος και αποτελούν παγκοσμίως σύγχρονο στρατηγικό υλικό, αφού χωρίς αυτά οι ηγέτιδες δυνάμεις της υφηλίου δεν μπορούν να παράγουν σύγχρονη τεχνολογία, από σουπερκομπιούτερς, επίπεδες οθόνες, διαστημόπλοια και «πράσινη τεχνολογία» έως , ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τα στοιχεία σπάνιων γαιών (REE) είναι αναγκαία στις μεγάλες δυνάμεις για κατασκευή όπλων και ηλεκτρονικών κάθε είδους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πειραματικό βομβαρδιστικό ‘Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2’ της Defense Advanced Research Projects Agency των ΗΠΑ που αναπτύσσει ταχύτητα σχεδόν 21.000 χιλιομέτρων την ώρα και η μεταλλική επιφάνειά του αντέχει θερμοκρασίες σχεδόν 2.000 βαθμών κελσίου, πολύ πάνω από την θερμοκρασία τήξης του σιδήρου (1510 C°). Η αντοχή αυτή αποδίδεται σε κράματα μετάλλων που περιέχουν REE.

Επίσης, μόνο στον κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται ως: Χημικά εμπλουτισμού ντίζελ (τα στοιχεία Ce, La), UV Παρμπρίζ (Ce), LCD ενδείξεις Ταμπλό (Eu, Yb, Ce), Ηλεκτρονικοί Αισθητήρες μηχανής (Yb), Υβριδικά ηλεκτρικά μοτέρ και γεννήτρια (Nd, Pr, Dy, Tb) Τζάμι προβολέων (Ne), Ηλεκτρικά μοτέρ 25+ (Μαγνήτες με Nd), Καταλύτες (Ce, La), Υβριδική  μπαταρία (La, Ce).

Από περίπου 4,5 κιλά σπάνιες γαίες που χρειαζόταν για ένα συμβατικό αυτοκίνητο, χρειάζονται τώρα 11 κιλά για το υβριδικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την  Ιαπωνία όπου μόνο η συναρμολόγηση των μπαταριών των υβριδικών μοντέλων Prius της Toyota απαιτεί 10.000 τόνους σπάνιων γαιών La και Ce ετησίως με ετήσια αύξηση ζήτησης 10%. Το 2010, το 97% των 125.000 τόνων των σπάνιων γαιών που εξορύσσονται στον πλανήτη προερχόταν μονοπωλιακά από την Κίνα.

Σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 17 Ιουνίου 2010 κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την κρισιμότητα εφοδιασμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με δεκατέσσερις πρώτες ύλες, όπου οι σπάνιες γαίες κατέχουν τις πρώτες θέσεις.

Μυστικές έρευνες σε Κεντρική Μακεδονία, Θράκη

Όπως και στις μυστικές έρευνες στις ελληνικές θάλασσες για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο, μια 40μελής πολυεθνική επιστημονική ομάδα υπό την ομπρέλα παρεμβάσεων «προστάτη» της έλληνα πολιτικού, πραγματοποίησε κυρίως στην κεντρική Μακεδονία και Θράκη μυστική ερευνητική αποστολή για «σπάνιες γαίες» για λογαριασμό γερμανικών κυρίως εταιρειών που χρειάζονται σπάνιες γαίες για τηλεοράσεις, κινητή τηλεφωνία, αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά.

Μια 40μελής ομάδα επιστημόνων, βοηθών, εργατών, αγωγιατών, με τεράστια μέσα στη διάθεσή της, η οποία (μετά από παρεμβατικά τηλεφωνήματα των «υψηλών προστατών» της) πηγαινοερχόταν οδικά και αεροπορικά ανενόχλητα από αρχές και ραντάρ, χαρτογραφούσαν εθνικά ευαίσθητες περιοχές, έσκαβαν, έκαναν επιτόπου φασματοσκοπικές εξετάσεις δειγμάτων, μετέφεραν τα πολυτιμότερα δείγματα στα κεντρικά εργαστήρια στη Γερμανία και μπαινόβγαιναν Ελλάδα-Τουρκία ανεμπόδιστα, εκατέρωθεν!

Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο σχετικό άρθρο, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) είχε δηλώσει ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις για σπάνιες γαίες, όχι τόσο στην ξηρά, όσο στην υφαλοκρηπίδα της βόρειας Ελλάδας. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στην περιοχή από την Καβάλα μέχρι την Αλεξανδρούπολη και στην Βοιωτία. Οι γεωλογικές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων σπάνιων γαιών έχουν παρατηρηθεί εκεί όπου εκβάλλουν ποταμοί όπως ο Στρυμόνας, ο Νέστος και ο Έβρος».

Αλλά σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή των πληροφοριών που σας μεταφέρω, η δήλωση αυτή είναι απλοϊκή και ανακριβής. Οι «μυστικές» έρευνες που έγιναν από την 40μελή ομάδα στην κεντρική Μακεδονία και Θράκη απέδειξαν ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα «σπανίων γαιών», ιδιαίτερα Dy Δυσπρόσιο, Eu Ευρώπιο, Pr Πρασινοδύμιο, Nd Νεοδύμιο και U-Ουράνιο-235. Η ποσότητα των υλικών αυτών στο ελληνικό υπέδαφος είναι τεράστια και σύμφωνα με τις πηγές μου, αποτελεί το 20% των γνωστών παγκοσμίων κοιτασμάτων.

Μου αναφέρθηκε επίσης η περίπτωση της Σαντορίνης (όπως και άλλων νησιών των Κυκλάδων και του Αιγαίου γενικότερα), ό,που παρά το απαγορευτικό άρθρο 25 του ν.2115/1993, λειτουργούν ορυχεία «αδρανών υλικών» τα οποία υλικά εξάγονται και υποτίθεται πάνε στην τσιμεντοβιομηχανία, τουλάχιστον έτσι τους λένε.

Αυτό που αγνοούν οι ελληνικές αρχές και ίσως οι εξαγωγείς και περισσότερο αυτό που στερείται ο αδικημένος ελληνικός λαός, είναι ότι τα «αδρανή» αυτά υλικά που υποτίθεται πάνε στην τσιμεντοβιομηχανία ή για πηλό φαγιάνς και  πορσελάνη, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πανάκριβα στοιχεία σπάνιων γαιών, ενώ εξάγονται σαν χώμα για τσιμέντο σε εξευτελιστικές τιμές.

Ευρεία δημοσιότητα έχει δοθεί σε παλαιότερη δήλωση του καθηγητή πυρηνικής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κ. Παπαστεφάνου, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Από παλιά διέβλεπα ότι, όπως και στην υπόθεση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο, έτσι και στην υπόθεση του ουρανίου, ίσως να μην δόθηκαν ποτέ στις ελληνικές κυβερνήσεις τα πλήρη αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών που έκαναν στην Δράμα και τη Θράκη οι Αμερικανοί ερευνητές…»

Η δήλωση αυτή συμφωνεί απόλυτα με τις πληροφορίες που μου αναφέρθηκαν για τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών και μεταφέρω επί λέξει τι είπε με δόση ειρωνείας για τους έλληνες επιστήμονες ένας από τους επιστήμονες της 40μελούς πολυεθνικής ομάδας που όπως προανέφερα έκαναν «μυστικές» έρευνες στην κεντρική Μακεδονία και Θράκη: «Οι Έλληνες δεν ξέρουν τι είναι οι σπάνιες γαίες. (Greeks don’t understand rare earths)… Ξέρουν το βωξίτη, το αλουμίνιο, το λιγνίτη, αλλά δεν έχουν γνώσεις ούτε τεχνικά μέσα για τις σπάνιες γαίες…»

Όπως είπαμε στο προηγούμενο άρθρο, στο ΙΓΜΕ υπάρχουν τόμοι και τόμοι εκθέσεων και μελετών που αφορούν στο ελληνικό υπέδαφος και που ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν. Αυτό όμως που λίγοι ξέρουν είναι ότι άλλοι τόσοι «κρυφοί» τόμοι υπάρχουν στα χέρια γνωστών τε και αγνώστων «τσακαλιών» που περιμένουν την ώρα να εκμεταλλευτούν τις πληροφορίες προς ίδιον όφελος. Σύμφωνα όμως με τις πηγές μου, αυτό που δεν ξέρουν τα «τσακάλια» είναι ότι οι εκθέσεις που τους δόθηκαν δεν αποτελούν την αλήθεια, αλλά μόνο το «δόλωμα»… Σκοπός είναι να δελεαστούν οι αρμόδιες αρχές με διάφορα προσωπικά και εθνικά κίνητρα προκειμένου να οδηγηθούν σε υπογραφή συμφωνιών που θα είναι εξαιρετικά ευεργετικές για τις εταιρείες και τους «προστάτες», αλλά ελεημοσύνη για την Ελλάδα.

Σε ερώτηση πόσο εκτιμάται ο πλούτος αυτός της Ελλάδας, ο φιλέλληνας επιστήμονας απαντά: «Εξαγριώνομαι όταν ακούω για το χρέος και την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.  Μόνο τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο και οι σπάνιες γαίες που βρήκαν αυτές οι δύο αποστολές αξίζουν πάνω από 100 τρισεκατομμύρια  δολάρια ΗΠΑ σε σημερινές αξίες και με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς!»

Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να δοθεί άμεση προτεραιότητα στα θέματα αυτά από τη σημερινή κυβέρνηση και να απεμπλακεί από το φαύλο κύκλο του χρέους το οποίο αποτελεί ένα προ πολλού σχεδιασμένο παραπλανητικό προπέτασμα καπνού με στόχο ληστρικές συμφωνίες για εκμετάλλευση του ελληνικού υπεδάφους.

Μόνο έτσι θα δούμε μια Ελλάδα νέα, περήφανη και στο ηγετικό ύψος που της αξίζει στην διεθνή κοινότητα την οποία γαλούχησε επί χιλιετίες!