OPINION
3058 views 0 comments

Η αλήθεια είναι… αφτί

 

Οι παροιμίες και τα γνωμικά, το πιστεύω αυτό, είναι θησαυρός γνώσης σε… κινούμενη βιβλιοθήκη. Το γνωστό «είμαι όλος αφτιά» που λέμε για να δηλώσουμε την πλήρη αφοσίωση στον συνομιλητή, είναι ένας τέτοιος μικρός θησαυρός.

Σύμφωνα με τον Γάλλο γιατρό Alfred Tomatis στο κλασσικό πλέον βιβλίο του «The Ear and the voice» το αφτί συντονίζει όλες τις άλλες αισθήσεις όπως ο μαέστρος μια συμφωνική ορχήστρα. Πάλι σύμφωνα με τον Tomatis, με το δεξί αφτί αποκωδικοποιούμε τον λόγο, και με το δεξί αφτί, τραγουδάμε.

Καλό και αισιόδοξο αυτό για μένα, γιατί πρόσφατα έχασα –ελπίζω προσωρινά- την ακοή απ’ το αριστερό. Τελείως. Κλάταρε. Βέβαια, αν είναι να χάσεις κάτι από ένα ζευγάρι, καλύτερα να φύγει το… ασθενές. Όχι ότι είμαι υπέρ του ισχυρού. Αντιθέτως. Αλλά σε έναν πόλεμο στέλνεις στρατιώτες, όχι βιολιστές.

Στον παραλογισμό της πραγματικότητας και δη της ελληνικής, χρειάζεσαι γερό «εργαλείο», γερό όπλο για να μην τρελαθείς. Και το πιο γερό εργαλείο που συνάντησα ποτέ είναι ο λόγος, η λογική. Και ΑΥΤΑ τα επεξεργάζεται το δεξί μας αφτί σύμφωνα με τον πρωτοπόρο γιατρό.
Τώρα λοιπόν που «δουλεύει» μόνο το δεξί μου και το αριστερό έχει κατεβάσει ρολά, κάθομαι και… αποκωδικοποιώ!

Ματαιώθηκαν βέβαια οι παραστάσεις που ετοίμαζα (η μουσική θέλει ΔΥΟ αφτιά, αν μη τι άλλο για να απολαύσεις τη στερεοφωνία σου..) Αλλά έτσι έχω περισσότερο χρόνο για… αποκωδικοποίηση.

Το τι σαβούρα μπαίνει τελικά μέσα στο αφτί μας το καημένο, το τι παράσιτο, είναι απορίας άξιον πως τα καταφέρνει και τα αναχαιτίζει ώστε να μην περάσουν όλα αυτά προς τον εγκέφαλο «αμάσητα»!

Φαντάσου δηλαδή να «πέρναγε» το θρυλικό «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» κατ’ ευθείαν στον εγκέφαλο! Φαντάσου να έχανες την ακοή από το ΔΕΞΙ αφτί και να μην μπορούσες να αποκωδικοποιήσεις τη φράση σωστά ως:

«Τώρα θα σας πω ένα παραμύθι που με έβαλε η Κυρία Μέρκελ να σας πω, για να σας κοιμίσω»

‘Όχι τίποτα άλλο, αλλά αν δεν κατάφερνες να κοιμηθείς, θα τριγυρνούσες όλη μέρα στα μαγαζιά να ξοδεύεις τα λεφτά που «υπάρχουν» -σύμφωνα με το παραμύθι πάντα- στην τσέπη, στις πιστωτικές, στα δάνεια, στο χωραφάκι στο χωριό.

Θα πίστευες και τον Γιωργάκη και τον Κωστάκη και τον Αντωνάκη ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ.

Αποκωδικοποίηση μηδέν.

Ενώ, αν έχεις γερό «δεξί», προχωράς με συνοπτικές διαδικασίες.

«Από ΕΚΕΙ να περάσουν παρακαλώ ΓΡΗΓΟΡΑ οι… ΑΗΔΙΕΣ!!… στον έβδομο εγκεφαλικό διάδρομο στα δεξιά σας, και απ’ ευθείας στον θάλαμο που γράφει «RUBBISH»!… συντομεύετε παρακαλώ, μας καθυστερείτε!..»

«…Και από ΕΔΩ… ω!! Τι κάνετε;… χαίρομαι που σας βλέπω!… με την ησυχία σας προχωρήστε προς τον πρώτο διάδρομο αριστερά στην αίθουσα…ΛΟΓΙΚΗ-ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ-ΘΑΡΡΟΣ…»

Σας λέω, έχω βρει την υγειά μου! Μιλάμε για μεγάλη φασίνα!

Στον έβδομο διάδρομο βέβαια γίνεται της κακομοίρας..γνώμες, διαγγέλματα, υποσχέσεις, μανιφέστα, όλο το κακό συναπάντημα! Κι έχουν και μια χροιά!… που μέχρι να τα μπαγλαρώσεις στο θάλαμο RUBBISH έχεις πάθει πονοκέφαλο.

Με πιο τσιριχτή κι αντιπαθητική του Άδωνι. Αυτή τη σπρώχνω ΠΡΩΤΗ στην ηχομόνωση. Πακέτο. Δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσεις κάτι απ’ όσα λέει στο ξεσκαρτάρισμα για να πάει προς την αίθουσα ΛΟΓΙΚΗ-ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ-ΘΑΡΡΟΣ. Οπότε πάει με αυτόματη εντολή εγκεφάλου στα SPAM.

Απ’ την άλλη, αναρωτιέμαι: Αν δεν με απατούν ΚΑΙ τα μάτια μου, ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ πέρα δώθε κάθε μέρα, αμέριμνοι, κανονικά, σαν «Νάτανε το 91»;

Γιατί δεν τρέχουμε σαν «Νάτανε το 21»;

Αφού έχουμε πόλεμο.

Τον μεγαλύτερο μέχρι τώρα. Τον πόλεμο της προπαγάνδας. ΠΟΙΟ «πλεόνασμα», ΠΟΙΑ «ανάπτυξη», ΠΟΙΑ Ευρωπαϊκή «ένωση»;

Μήπως δεν δουλεύει το δεξί αφτί μας, να τα αποκωδικοποιήσει αυτά;

Μήπως δεν είμαστε «όλο αφτιά» αλλά «όλο ΑΦΤΙ» αριστερό; (αριστερό που λέει ο… λόγος!)

Περαστικά μου!

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

16 + 12 =