OPINION
2402 views 0 comments

Λεξικό τσέπης για ομογενείς τουρίστες

 

Φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα, λέει η Όλγα Κεφαλογιάννη -που την πιστεύω πάντα- 18 εκατομμύρια τουρίστες. Και έντεκα που είμαστε εμείς, θα μαζευτούμε περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Cosy.

Μέσα σε αυτούς, θα είναι και κάποιοι λίγοι Έλληνες ομογενείς. Από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, παντού. Αυτοί βέβαια δεν είναι τόσο «καλοδεχούμενοι» όσο οι Ρώσοι ας πούμε που είναι πολύ κουβαρντάδες και ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ επισκέπτη. Γιατί ΚΑΙ έχουν ΚΑΙ ξοδεύουν. Χαρά οι ξενοδόχοι!!! Τόσο το καλύτερο αν είναι και all-inclusive!

Ούτε είναι κακομοίρηδες να βολεύονται με μία Greek salad όπως οι Άγγλοι.

Το πιο μεγάλο τους «προσόν» όμως είναι ότι αποδεικνύουν ότι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ είναι ΕΔΩ κι όλα τα άλλα είναι κλάψες αντι-μνημονιακές.

Αυτοί που ενδιαφέρουν εμένα πάντως είναι οι ομογενείς τουρίστες. Λόγω βιογραφικού μου. Κι ας μην αφήνουν πολλά ντόλαρς.

Που έρχονται με σκίρτημα καρδιάς είτε γιατί πεθύμησαν τον τόπο και τις οικογένειές τους, είτε γιατί πάντα ήθελαν να’ ρθουν να αγοράσουν ένα κομματάκι γης για τα γεράματα αλλά ήταν πολύ ακριβά..(τώρα μπορούν να το κάνουν με peanuts..και λόγω ζέστης, μπορούν και με peanut butter)
Για σας λοιπόν, για το καλώς όρισες και για να σας διευκολύνω στην επικοινωνία με την «Πατρίδα» ετοίμασα ένα μικρό Γλωσσάρι. Τσέπης. Γιατί με τα Ελληνικά που ξέρετε δεν θα τα βγάλετε πέρα! Οι ίδιες λέξεις σημαίνουν πιά κάτι ΑΛΛΟ. Συνιστώ δε να το έχετε μόνιμα μαζί σας, γιατί μπορεί να αγανακτήσετε και να αποφασίσετε να κάνετε practice τα Αγγλικά σας εδώ που έρχεστε, αντί για τα Ελληνικά σας.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ- Μην πείτε αυτή τη λέξη δεν θα μπορέσετε να συνεννοηθείτε. Θα λέτε EL VENIZELOS. Αν μιλάτε και Ισπανικά, τόσο το καλύτερο, θα σας έρχεται πιο εύκολο. Είναι όπως το el Paso, el Greco, el burrito κλπ.. Τον Ελευθέριο Βενιζέλο τον εφτά φορές πρωθυπουργό, αυτόν με τα γυαλάκια και το γενάκι, αφήστε τον. Έγινε Ισπανικό… αντικείμενο.

ΠΑΤΡΙΩΤΗ- ΜΗΝ πείτε στον ταξιτζή που θα σας πάρει από το el. venizelos «στον Πειραιά πάω πατριώτη»!!! Η λέξη «πατριώτης» μετασχηματίστηκε από αυθαίρετο αυτοπροσδιορισμό των ναζιστών και των εγχώριων.. απογόνων τους. Όλοι οι υπόλοιποι την «κόψαμε». Μη μας μπερδέψουν για χρυσαυγίτες.

ΜΟΝΟ αυτοί χρησιμοποιούν πλέον αυτό τον όρο και θέλει προσοχή, για να μη βρεθείτε να εκπαιδεύεστε με το ζόρι σε κανένα τάγμα εφόδου.
Βέβαια όπως είχε πει ο Χατζιδάκις, «Ο πατριωτισμός των φασιστών έχει τόση σχέση με την πατρίδα, όση σχέση μπορεί να έχουν με τον πατριωτισμό τα άλογα επειδή συμμετέχουν στις παρελάσεις»…

Γενικά μην έχετε πολλά πολλά με «πατριωτικές» εκφράσεις, πλαστικά σημαιάκια της γαλανόλευκης, σουβενίρ τσολιαδάκια και τέτοια. Κυρίως ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ από τον Μαίανδρο. Τον κατάντησαν συνώνυμο της σβάστικας. Και αν έχουμε μια αμυδρή πιθανότητα να πάρουμε πίσω τα.. «ελγίνεια» από τους Άγγλους, τον μαίανδρο από τη χρυσή αυγή, δεν έχουμε ούτε μία.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ- ΟΥΤΕ να ρωτήσετε τον ταξιτζή «πως πάει η Ελλάδα μας;» Αυτό το «μας» έχει πιά λαογραφική μόνο αξία. ΔΕΝ είναι η Ελλάδα ΜΑΣ, δεν είναι η κυβέρνησή ΜΑΣ, τα σπίτια ΜΑΣ, οι δουλειές ΜΑΣ. Είναι της..Ευρώπης. Της Γερμανίας είναι κανονικά αλλά είπα να σας το φέρω απαλά πρώτη μέρα στην πατρίδα. (είπαμε σκέτο πατρίδα, όχι ΜΑΣ!)

Γενικά, τις κτητικές αντωνυμίες αποφύγετέ τις.
Μου, σου, του, κομμένα μέχρι να φύγετε. Εκεί στην «ξενητειά» μπορείτε –και το κάνετε- να αγαπάτε την Ελλάδα όπως θέλετε.
Βέβαια, και το σκέτο «Ελλάδα» να δείτε κάπου, κρατήστε μικρή βαλίτσα.

Άμα βγείτε μια βόλτα στην Πανεπιστημίου και δείτε «ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» μη σας πιάσει καμμιά συγκίνηση. Μια ακόμα συνηθισμένη ανώνυμη πολυμετοχική εταιρία είναι, απλά δεν έχουν προλάβει να αλλάξουν τη ρεκλάμα να λέει «Τράπεζα στην Ελλάδα».

Ποιοι είναι οι μέτοχοι; Σιγά μη μάθουμε! Ούτε χρυσό έχει μέσα. Πουλήθηκε. Είναι στο «εξωτερικό» μαζί με τα χιλιάδες χρυσά βραχιόλια, τις βέρες, τα δαχτυλίδια, τις χρυσές λίρες,τα… δόντια που πούλησαν οι Έλληνες για να επιβιώσουν. Τα οποία πούλησαν για χρυσό αλλά στην τιμή λαμαρίνας.

Θυμάστε που σε κάθε γωνιά είχε περίπτερο; Τώρα θα βλέπετε ΠΑΝΤΟΥ «Αγοράζω Χρυσό».

ΛΑΪΚΑ – Φτάσατε στον προορισμό σας, είδατε τους συγγενείς, χαρήκατε και θέλετε να βγείτε όλοι μαζί ένα βράδυ να ακούσετε μια …πενιά. Να τραγουδήσετε τραγούδια που ξέρουμε ΟΛΟΙ. Γιατί μιλάνε για μας. Μην ζητήσετε να σας πάνε σε λαϊκά. Εκτός αν κάνετε κέφι να ντυθείτε γαμπροί και νύφες, και να στριμωχτείτε σαν σαρδέλες ακούγοντας ανατολίτικη ποπ με ντραμς και ελληνικό στίχο στα 90db και σε επικίνδυνες συχνότητες (1.800-3.000 Hz). Κάπου στο βάθος θα ακούτε ένα κάτι ΣΑΝ μπουζούκι. Πως λέμε Τσιτσάνης; Βαμβακάρης; Καμμία σχέση. Θα πρέπει να πείτε ή παλιά λαϊκά, ή ρεμπέτικα. Θα βρείτε! Ψάξτε όμως γιατί δεν είναι και τόσο εύκολο… Προτιμήστε τα πανηγύρια.

ΚΡΙΣΗ- Αυτή είναι μια λέξη που θα χιλιοακούσετε όσο κι αν προστατευτείτε.
Θα τη συναντήσετε σε σπίτια, σε καφενεία, σε μαγαζιά, ακόμα και σε παραλίες. Σε όλους τους ρόλους.
Θα αφήνει προτάσεις να αιωρούνται «αλλά τώρα με την κρίση…»
Θα ξεκινάει αφηγήσεις «πριν την κρίση είχα πάρει ένα….»
Θα εκτονώνει απωθημένα «κι αν δεν ήταν αυτή η ρημάδα η κρίση…»
Θα δηλώνει αφέλεια «αλλά μόλις περάσει η κρίση θα…»
Θα την ακούσετε συνοδεία διαφόρων προσδιοριστικών, ως οικονομική κρίση, ηθική κρίση, θεσμική κρίση, κρίση αξιών, κρίση δημοκρατίας, κρίση ταυτότητας…

Γενικά είναι πολύ χιτ λέξη. Αλλά και πάρα πολύ ύπουλη.
Στην αρχαιότητα ξέρουμε ότι είχε την έννοια του «διαχωρίζω», «αποφασίζω» (στον Όμηρο), από το ρήμα κρίνω. Ακόμα και «δικάζω». Τα δικαστήρια λέγονταν και κριτήρια. Αλλά ξεχάστε τα αυτά.

Από ΟΛΕΣ αυτές τις ερμηνείες, όλως περιέργως έχει ..επικρατήσει ΜΙΑ. Τις έφαγε λάχανο τις άλλες.
Αυτή που αναφέρει ο Μπαμπινιώτης ως «η ξαφνική και βίαιη επιδείνωση μιας αρρώστιας και γενικά η εμφάνιση οξέων συμπτωμάτων»
Όπως λέμε «ο γάμος τους περνάει μια κρίση, όπως όλα τα ζευγάρια», «τον πήγαμε αμέσως στα εφημερεύοντα με κρίση κολικού», «μη με φουντώνεις άλλο, θα μου’ ρθει νευρική κρίση».

Έ! Θα δείτε τον Έλληνα πρωθυπουργό να λέει στην τηλεόραση (as seen on tv) ότι ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠ’ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, κάπως σαν τούνελ θα το εννοεί. Άμα στο ξενοδοχείο σας πιάνει μόνο MEGA και SKAI, θα ακούτε ΣΥΝΕΧΕΙΑ να το λένε.

Εσείς, ανοίξτε το pocket γλωσσάρι σας, και διαβάστε για να φρεσκάρετε λίγο.

«Κρίση είναι η στοχευμένη και συνεχής επίθεση που δέχεται ο Έλληνας από τους επονομαζόμενους Ευρωπαίους, με εκτελεστικά όργανα τους επονομαζόμενους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του, κι αν δεν στείλουμε και τους μεν και τους δε στα ΚΡΙΤΗΡΙΑ, δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο για να έχετε να επισκεφτείτε στο μέλλον».

Αλλά μην το πείτε αυτό απότομα στους φίλους και συγγενείς. Αρκετά έχουν στο κεφάλι τους. Μην τους πιάσει καμμιά κρίση πανικού καλοκαιριάτικα.

Άλλωστε οι περισσότεροι βλέπουν MEGA και ΣΚΑΙ. Δεν θα σας πιστέψουν.

Καλή διαμονή σας εύχομαι και καλό επαναπατρισμό..στην Αμερική, την Αυστραλία τη Νότια Αφρική…