OPINION
3271 views 0 comments

Μια ιστορική-συμβολική επίσκεψη

 

H Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2014, παραμονή Πρωτοχρονιάς, είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και την ομογένεια της Μελβούρνης, καθώς έλαβε χώρα ένα γεγονός με μεγάλη συμβολική σημασία, που αναμφισβήτητα σηματοδοτεί μια νέα περίοδο πρoόδου, ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας στο χώρο της ελληνικής παροικίας.

Για πρώτη φορά στην 40χρονη ιερατική διαδρομή του στην Ωκεανία, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός επισκέφθηκε την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης! Οι διαφορές Αρχιεπισκοπής-Κοινοτήτων, οι αντιπαραθέσεις, οι συγκρούσεις του παρελθόντος και οι μικροπολιτικές από κάθε πλευρά κατέστησαν μια τέτοια επίσκεψη ακατόρθωτη, ανέφικτη ως τώρα.

Συνοδευόμενος από τους επισκόπους Δέρβης Ιεζεκιήλ και Μιλητουπόλεως Ιάκωβο, ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός επισκέφθηκε το νέο κτίριο της Κοινότητας και ξεναγήθηκε στους χώρους που θα στεγάζεται το Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού και τα κεντρικά γραφεία του ιστορικού οργανισμού.

Φανερά καταπονημένος από τον χρόνο και μια περιπέτεια με την υγεία του, πέρασε την πύλη του μεγαλοπρεπούς κοινοτικού κτιρίου στο κέντρο της Μελβούρνης, το μεσημέρι της Πέμπτης. Ακουσε με προσοχή την ενημέρωση που του έγινε από τον πρόεδρο Βασίλη Παπαστεργιάδη και τον διεθυντή του πολιτιστικού κέντρου Γιώργο Μενίδη, για το νέο κτίριο, το πολιτιστικό κέντρο, τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Κοινότητας, αλλά και για την ιστορία της Κοινότητας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για το πρώτο βιβλίο πρακτικών της Κοινότητας που χρονολογείται από το 1897 και για το οποίο ενημερώθηκε σχετικά από τον Γενικό Γραμματέα Κώστα Μάρκο.

Δηλώνοντας συγκινημένος από την επίσκεψη, ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός συνεχάρη επανειλημμένα το Διοικητικό Συμβούλιο για το έργο του και τις δραστηριότητες της Κοινότητας. «Κάνετε ένα σπουδαίο έργο, αξίζετε συγχαρητήρια και έχετε την ευχή μας, την ευχή της Εκκλησίας,» είπε.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης δήλωσε «απόλυτα ικανοποιημένος» από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου, επισημαίνοντας τις σημερινές καλές σχέσεις του ιστορικού οργανισμού με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και τις θετικές επιπτώσεις που έχει αυτό σε μια ενωμένη παροικία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας πέραν του σημαντικού έργου που επιτελεί στο χώρο του πολιτισμού και της παιδείας, αποδεδειγμένα επιδιώκει την ένωση της παροικίας, τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, πρωτοβουλίες που αναμφισβήτητα στοχεύουν στην πρόοδο της ομογένειας και την προώθηση του πολιτισμού και των παραδόσεών μας στις επόμενες γενιές και στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία.

Η άμεση ανταπόκριση δεκάδων ομογενειακών οργανισμών να στηρίξουν την ανέγερση του νέου κοινοτικού κτιρίου, του Ελληνικού Κέντρου, όπου θα στεγάζεται το Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού και η πρόσφατη πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας να καλέσει τους παροικιακούς οργανισμούς σε ανοιχτό διάλογο για το μέλλον της ομογένειας, αποτελούν ενδείξεις των νέων τάσεων τόσο στον ιστορικό οργανισμό όσο και στην παροικία γενικότερα.

Η συμβολική-ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Κοινότητα, τον οποίο προσωπικά γνώρισα πρώτα μέσα από το εξαίρετο ποιητικό του έργο, ως συνεπιμελητής με τον πανεπιστημιακό Δρ Αθ. Σπηλιά της δίγλωσσης ανθολογίας «Reflections- Selected Works from Greek Australian Literature», σαν ένα βαθιά καλλιεργημένο και ευαίσθητο ποιητή, αποτελεί επιβεβαίωση των θετικών, σταθερών βημάτων που γίνονται από αμφότερες τις πλευρές.

Ο μικρός Λέανδρος παραδίδει το δώρο της γιαγιάς στον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό

Ο μικρός Λέανδρος παραδίδει το δώρο της γιαγιάς στον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό

Ιδιαίτερα συγκινητική αλλά και συμβολική ταυτόχρονα ήταν και η σκηνή κατά την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου στο κοινοτικό κτίριο, όταν ο μικρός γιος του προέδρου, παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο μια παραδοσιακή βασιλόπιτα. «Είναι από την γιαγιά μου για εσάς,» είπε. Εκπροσωπόντας τις νέες γενιές, έχτιζε τη γέφυρα στο παρελθόν και στο μέλλον. Στο μέλλον το δικό του, στο μέλλον της παροικίας, στο μέλλον της Ομογένειας, μακριά από τις αντιπαραθέσεις και τις διαφορές των μεγάλων… του παρελθόντος.

Το Νέο Ετος 2015, σίγουρα διαγράφεται λαμπρό και ελπιδοφόρο για την ιστορική Κοινότητα και την ομογένεια της Μελβούρνης.