OPINION
3694 views 0 comments

Περί ΕΡΤ, «ΝΕΡΙΤ» και άλλων δαιμονίων…

 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Η πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας κας Όλγας Κεφαλογιάννη στην Αυστραλία, ανέδειξε μια ακόμη παράμετρο του βαρύτατου λάθους που διέπραξαν οι κυβερνώντες, κατεβάζοντας τους διακόπτες της ΕΡΤ. Η Ελληνική Πολιτεία και οι εκπρόσωποι της στερήθηκαν τη δυνατότητα της προβολής του έργου τους ανά την Υφήλιο.

Η Επίσκεψη της Υπουργού περιελάμβανε εκτός από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τη βίζα με δικαίωμα εργασίας υπό προϋποθέσεις, πολλές και σημαντικές επαφές με στόχο την ενίσχυση του Τουρισμού στην Ελλάδα, την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα και την καλύτερη προώθηση των Ελληνικών προϊόντων στην Αυστραλιανή αγορά…

Ήταν μια επιτυχημένη επίσκεψη. Η παρουσία της εδώ έτυχε -σε επίπεδο Ελληνικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ -ελάχιστης εως καθόλου προβολής. Κρίμα, αλλά η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση την οποία υπηρετεί.

Το παράνομο, όπως αποφαίνονται πλέον και τα Ελληνικά δικαστήρια, κλείσιμο του Εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ, είχε και έχει πολλές συνέπειες και προεκτάσεις οι οποίες γίνονται όλο και πιο εμφανείς με την πάροδο του χρόνου. Η Ομογένεια στερήθηκε το δορυφορικό πρόγραμμα, την ERT WORLD κατά παράβαση της συνταγματικής επιταγής.

Η ΕΡΤ, όπως είχε υποχρεώση, προέβαλε την δράση και τις ενέργειες των πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων και κάλυπτε ένα σημαντικό κενό στην ενημέρωση: Τα ιδιωτικά ΜΜΕ, έχοντας δική τους ατζέντα η οποία στηρίζεται πρωτίστως στην εμπορικότητα, συχνά αδιαφορούν και είναι σε έναν βαθμό δικαίωμά τους.

Οι Κοινότητες των Ελλήνων έχασαν ένα μέσο για την κοινοποίηση και την προβολή της δράσης τους στον Ελληνισμό όπου γης, και όχι μόνο. Απώλεσαν ακόμη έναν συνεκτικό δεσμό με τη μητέρα πατρίδα και τις άλλες κοινότητες σε ολόκληρη την υφήλιο.

Αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ παρανόμως παραμένει κλειστή.

Στη θέση της προσπάθησαν να επιβάλλουν αυτό που δικαίως αποκαλείται «μόρφωμα», ένα κανάλι αρπακολατζίδικο, πρόχειρο, παράνομο στην ουσία του, και, όπως αποκαλύπτουν πλέον δημοσίως οι ίδιοι οι συντελεστές του, άντρο παρανομιών, ρουσφετιών και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

Και βέβαια η αυτοαποκαλούμενη «ΝΕΡΙΤ» δεν έχει ούτε κάν σκεφθεί για δορυφορικό πρόγραμμα. Πρέπει να στηθεί εκ του μηδενός, με υψηλό κόστος και επιβάρυνση των φορολογουμένων, μεγάλη χρονική καθυστέρηση και αν κρίνω από το εγχείρημα της «ΝΕΡΙΤ», καλύτερα να μην το επιχειρήσουν καν, αρκετά μας έχουν κάνει παγκοσμίως ρεζίλι… Σημειώνω πως το «μαύρο» στην ΕΡΤ προκάλεσε θύελλα δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ σε βάρος της Ελλάδας, ακόμη και από ΜΜΕ της… Β. Κορέας και του Ιράν! Δυστυχώς…

Επανερχόμενος στην επίσκεψη της υπουργού οφείλω να εξηγήσω και την στάση μου σε σχέση με την κάλυψη της επίσημης επίσκεψης η οποία μου ζητήθηκε από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Κατ΄αρχήν το Μέσο δεν κάλυψε, για να περιορίσει το κόστος, την επίσκεψη στο Σίδνεϊ. Έτσι δεν καλύφθηκε μεταξύ άλλων η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό, η οποία και θεσμικά και ουσιαστικά έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία.

Πριν αποστείλω το υλικό στην Αθήνα προς μετάδοση κι επειδή είχα βάσιμες υποψίες πως το οπτικό υλικό μπορεί να κατέληγε προς μετάδοση (και) από την αυτοαποκαλούμενη «ΝΕΡΙΤ», έστω και χωρίς την έγκριση του ιδιωτικού καναλιού, αρνήθηκα να το παραδώσω μέχρι να λάβω διαβεβαιώσεις που θα απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Και το έκανα με δημόσια αναφορά η οποία εκτός από την προστασία μου, αναδείκνυε το κενό στην ενημέρωση, την απώλεια ενός εθνικού φορέα προβολής της Ελληνικής Πολιτείας και τις συνέπειες σε αυτό που λέγεται και είναι Εθνικό Καλό.

Όπως έγραφα και πρόσφατα, πολλά μπορεί και δικαίως να καταλογίσει κανείς στην παλιά ΕΡΤ. Αλλά δεν νομιμοποιεί αυτό την παρανομία του «μαύρου», την απώλεια των συχνοτήτων, την ανυπαρξία δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής φωνής της Ελλάδας. Ο συμψηφισμός παρανομιών είναι μια μεγαλύτερη παρανομία που βυθίζει ακόμη βαθύτερα την Ελλαδα στο βούρκο της διεθνούς ανυποληψίας.