OPINION
1658 views 0 comments

Η Μελβούρνη Γλέντι-σε ελληνικά

 
Σταύρος Μεσσήνης

Σταύρος Μεσσήνης

Δευτέρα πρωί, 7 Μαρτίου 2011, οδός Λόνσντεϊλ, στο κέντρο της Μελβούρνης. Η κυκλοφορία πάλι στον κανονικό της ρυθμό. Οι δρόμοι καθαρισμένοι. Οι εξέδρες, τα περίπτερα, οι καρέκλες, τα τραπέζια έχουν μετακινηθεί. Δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει το διήμερο ελληνικό “Γλέντι” που έζησε η Μελβούρνη. Ηταν κατά γενική ομολογία το καλύτερα οργανωμένο “Γλέντι” στην πάνω από δύο δεκαετίες ιστορία του.

Λίγες ώρες πριν, ένα μεγάλο τμήμα το δρόμου ήταν ακόμα κλειστό στην κυκλοφορία, είχαν στηθεί μεγάλες εξέδρες, περίπτερα και λούνα παρκ, όπου πάνω από 200.000 κόσμος γιόρτασε το ελληνικό καρναβάλι, γεύτηκε ελληνικές λιχουδιές, γνώρισε τα ελληνικά ήθη και έθιμα για τις απόκριες, χόρεψε δημοτικούς χορούς και παραδόθηκε στο ρυθμό των υπέροχων συναυλιών που παρουσίασαν τα συγκροτήματα “Τα παιδιά από την Πάτρα” και “Ζιγκ Ζαγκ”, που είχαν έρθει για το σκοπό αυτό από την Ελλάδα.

Αν ήσουν ένας από τους τυχερούς που πέρασαν από το φεστιβάλ “Γλέντι” το Σαββατοκύριακο και περπατάς Δευτέρα νωρίς  το πρωί στην αλλαγμένη οδό Λόνστντεϊλ, δεν μπορείς να μην νοιώθεις γύρω σου τα χορευτικά συγκροτήματα να χορεύουν, τα παιδιά να τρέχουν, Ελληνες και μη να τραγουδούν και να χορεύουν σε παραδοσιακούς και μοντέρνους ελληνικούς ρυθμούς, να μην οσφρίζεσαι τις υπέροχες ελληνικές μυρωδιές από τα ελληνικά φαγητά που ετοίμαζαν στα περίπτερα και στα ελληνικά καταστήματα του “ελληνικού” δρόμου, να μην βλέπεις χαμογελαστά και περήφανα πρόσωπα δεκάδων χιλιάδων κόσμου, κάτω από τον όμορφο γαλάζιο ουρανό της Μελβούρνης να χαίρονται το υπέροχο Σαββατοκύριακο, αλλά την ίδια στιγμή να αναρωτιέσαι μήπως ήταν όνειρο.

Ακούγονται ακόμα οι δηλώσεις των πολιτικών από τα μεγάφωνα, που το Σάββατο το βράδυ εγκαινίασαν το Φεστιβάλ Αντίποδες 2011. Ο πρωθυπουργός της Πολιτείας της Βικτώριας Τεντ Μπέιλιου να τονίζει ότι η ομογένεια της Αυστραλίας είναι από τις πιο δραστήριες εθνικότητες που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην πολυπολιτισμική κοινωνία της χώρας. Και πώς να μην είναι άλλωστε; Το “Γλέντι” αποτελούσε μια ακόμη ένδειξη. Είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εθνικά φεστιβάλ στη Μελβούρνη, αν όχι στην Αυστραλία ολόκληρη. Γι’αυτό άλλωστε και το υποστηρίζουν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Δήμος Μελβούρνης. Ο κ. Μπέιλιου ανακοίνωσε πως του χρόνου, που το Φεστιβάλ θα γιορτάζει τα 25 χρόνια του, θα αυξήσει την κυβερνητική επιχορήγηση έτσι ώστε το Φεστιβάλ Αντίποδες να είναι ακόμα πιο καλύτερο.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε στην ομιλία του και στο νέο κτίριο που θα ανεγερθεί στην οδό Λόνστντεϊλ για να στεγάσει το μοναδικό στην Ομογένεια, Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο… Ενα μεγαλεπήβολο έργο που έχει την έγκριση και υποστήριξη, οικονομική και ηθική, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα μέλη της Κοινότητας.

Αν ήσουν το Σάββατοτο βράδυ στα εγκαίνια μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους Ελληνες, θα ηχούν ακόμα στα αφτιά σου τα όσα είπε ο πολιτειακός βουλευτής, πρώην υπουργός και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευκής Επιτροπής κ. Γιάννης Πανταζόπουλος. Ο δρόμος αυτός, τόνισε, είναι ελληνικός, αποτελεί μέρος της ιστορίας του Ελληνα της Μελβούρνης και της Αυστραλίας και θα πρέπει να παραμείνει ελληνικός. Για τούτο τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Δήμος Μελβούρνης επενδύουν μεγάλα κονδύλια στην αξιοποίησή του και χρηματοδοτούν και την ανέγερση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Πώς να περάσουν επίσης απαρατήρητα τα σχόλια του κόσμου για την παρουσία μεταξύ των επισήμων στην τελετή των εγκαινίων του επισκόπου Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, ως εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ που έδινε το παρών της και η Εκκλησία. Φαίνεται πως το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας κατόρθωσε να δώσει λύση και σε αυτό το θέμα, που για χρόνια ταλάνιζε την Κοινότητα και την παροικία.

Ακούγεται ακόμα από τα μεγάφωνα η καθαρή και σταθερή φωνή της νέας Γενικής Προξένου της Ελλάδος κ. Ελένης Λιανίδου να λέει ότι ακόμα και ο καιρός είναι μαζί μας και πως αυτό το σαββατοκύριακο μοιάζει σαν να είσαι στην Ελλάδα. Πράγματι!

Περπατώντας στον ελληνικό δρόμο της Μελβούρνης τη Δευτέρα το πρωί, 7 Μαρτίου 2011, δεν μπορείς να μην αισθανθείς υπερήφανος που είσαι Ελληνας… για την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τις παραδόσεις μας, τα ήθη και έθιμά μας, την υπέροχη μουσική και τραγούδια μας, την κουζίνα μας, τα πιστεύω και τη θρησκεία μας, τη μεγάλη συμβολή μας σε αυτή την υπέροχη χώρα, την Αυστραλία και για το σπουδαιότερο… που αγαπημένοι και ενωμένοι ως παροικία «Γλεντί»-σαμε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο και χαρήκαμε ό,τι ελληνικό.

Εχω ζωντανή ακόμα την εικόνα της ηλικιωμένης κυρίας δίπλα από το περίπτερο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας – που διοργανώνει το Φεστιβάλ Αντίποδες και το «Γλέντι» – να μου λέει συγκινημένη:

«Εύγε στους διοργανωτές, εύγε σε όλους όσους δούλεψαν για αυτό το Φεστιβάλ. Σε όλους εθελοντές, μικρούς και μεγάλους. Ηταν το καλύτερο από όλα.»

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

sixteen − 5 =