TGA NEWS
0 comments

Awards

by on 16/06/2002
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος παραδίδει στο διευθυντή του TGA NEWS, κ. Σταύρο Μεσσήνη, το Α' Βραβείο της καλύτερης ιστοσελίδας ομογενειακού μέσου μαζικής ενημέρωσης της χρονιάς 2001 (Φωτό: TGA NEWS)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος παραδίδει στο διευθυντή του TGA NEWS, κ. Σταύρο Μεσσήνη, το Α’ Βραβείο της καλύτερης ιστοσελίδας ομογενειακού μέσου μαζικής ενημέρωσης της χρονιάς 2001 (Φωτό: TGA NEWS)

ΑΘΗΝΑ | Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστ. Στεφανόπουλος απένειμε στο TGA NEWS το Α’ βραβείο για το μέσο ή το φορέα της ομογένειας με την καλύτερη ιστοσελίδα της χρονιάς 2001. Η βράβευση του TGA News έγινε στα πλαίσια των βραβείων προς τα ομογενειακά ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους της ελληνικής διασποράς που έχει θεσμοθετήσει το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ της Ελλάδας.

Σε ειδική τελετή που διοργάνωσε στην Παλαιά Βουλή το υπουργείο Τύπου, ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο των Ομογενειακών ΜΜΕ υπογραμμίζοντας ότι συντελούν τα μέγιστα ως προς τη διατήρηση των δεσμών της ομογένειας με την πατρίδα κρατώντας ζωντανή την παρουσία του ελληνισμού. Ο σύνδεσμος, πρόσθεσε, που χαλκεύουν είναι πολύ σημαντικός ”γιατί ας μην παραπλανόμεθα ότι η Ομογένεια και η εθνική της συνείδηση είναι εξασφαλισμένη. Αυτός ο ελληνισμός, διατρέχει κινδύνους και τους νιώθουμε περισσότερο εμείς εδώ και θα είναι μεγάλη απώλεια, μια πληγή για την Ελλάδα εάν χαθεί ο Απόδημος Ελληνισμός. “Αρα ο ρόλος του ομογενειακού τύπου και των μέσων μαζικής επικοινωνίας είναι σημαντικός για την επιβίωση, τη συνέχιση και τη ζωντανή παρουσία του απόδημου Ελληνισμού,” είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

“Πρέπει να απονείμουμε αυτό το δίκαιο έπαινο, όχι μόνο στους βραβευομένους, αλλά σε όλους εκείνους που ασχολούνται με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Σώζουν τον Ελληνισμό. Τον βοηθούν να παραμείνει Ελληνισμός. Του μεταφέρουν ζωντανές ειδήσεις από την Ελλάδα, τις οποίες δεν θα μπορούσε κατά άλλον τρόπον εύκολον να πληροφορηθεί από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκεί όπου ζει ο κάθε απόδημος Ελληνας. Και αυτός ο σύνδεσμος τον οποίον χαλκεύουν με τις ειδησεις των (χαλκεύουν, με την καλή έννοια) είναι πολύ σημαντικός. Και μακάρι να συνεχίσουν να παίζουν αυτόν τον ρόλο με διαφόρους τρόπους. Διότι δεν είναι μόνο η καθημερινή, επίκαιρη ενημέρωση, αλλά και η ιστορική ενημέρωση. Η επίκαιτη Ελλάδα τους κάνει υπερηφάνους, αλλά και η ιστορική Ελλάδα τους δίνει πολλά δικαιώματα να παραμένουν Ελληνες.

Για όλα αυτά λοιπόν ευγνωμόνως προσέρχομαι σε αυτή την τελετή που επαναλαμβάνεται κατ’ έτος και ευγνωμόνως απονέμω τα βραβεία.”

Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε πως τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι σε αυτά με τη συμπεριφορά τους ενισχύουν τον απόδημο Ελληνισμό και την Ελλάδα.

Ο κ. Πρωτόπαπας

Από την πλευρά του ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας αναφερόμενος στο θεσμό της απονομής τον χαρακτήρισε πολλαπλά χρήσιμο. Γιατί όπως είπε βραβεύει τους εκλεκτούς εκπροσώπους της ενημέρωσης που αποτελούν ”τον κύριο πομπό επικοινωνίας των ομογενών με την μητέρα πατρίδα”.

“Η ετήσια απονομή των βραβείων στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης είναι πλέον θεσμός για το χώρο της ενημέρωσης και της επικοινωνίας,” είπε.

Η συνεργάτης του TGA NEWS δημοσιογράφος-συγγραφέας κ. Ιουστίνη Φραγκούλη (δεξιά) με τη δημοσιογράφο του ΜΠΕ κ. Διαμαντένια Ριμπά και κάτω ο κ. Α. Παλλαδινός, ανταποκριτής του TGA NEWS στην Αθήνα, στο κοκτέιλ πάρτι που ακολούθησε την τελετή απονομής των βραβείων

“Υποδηλώνει και μας υπενθυμίζει ότι η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα. Είναι ένα λειτούργημα που διαασφαλίζει το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης που εξοπλίζει τους πολίτες, γιατί ο ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης, που λειτουργεί ως κριτής, αλλά και ως αρωγός της πολιτικής εξουσίας επισημαίνοντας τα κακώς κείμενα. Σε μια ανοιχτή κοινωνία χωρίς σύνορα και των πολλαπλών εξελίξεων και μεταβολών όπου η σημασία της αντικειμενικής και έγκυρης ενημέρωσης έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις. Αυτή η ποιότητα και η εγκυρότητα της ενημέρωσης δεν αποτελούν όμως αυτονόητο, κεκτημένο του κάθε μέσου. Κερδίζονται καθημερινά, από την υπευθυνότητα και τις συνεπείς προσπάθειες όλων μας, που πρέπει να λειτουργούμε πάνω σε μια χρυσή τομή. Στο τρίπτυχο της νομιμότητας, της διαφάνειας και της ποιότητας.

“Οι άνθρωποι αυτοί που βραβεύουμε σήμερα, οι άνθρωποι των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας. Και με το κύρος και την αξιοπρέπεια που τους διακρίνει αντιδρούν ουσιαστικά, σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, που αφορούν την Ελλάδα, βεβαίως και την Ευρώπη και ολόκληρη τον κόσμο. Που αφορούν τις εσωτερικές λειτουργίες των χωρών μας, τον πολιτισμό και την παιδεία, την ίδια τη δημοκρατία και τη συμμετοχή της κοινωνίας μας. Γιατί η σωστή ενημέρωση είναι συμβολή στη δημοκρατία, και επομένως είναι συμβολή στην ασφάλεια όλων των δημοκρατικών χωρών.

“Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντανακλούν τις σύγχρονες, οικονομικές και πολιτισμικές πραγματικότητες. Κι εδώ πρέπει να προσέξουμε κάτι. Πρέπει να προσέξουμε γιατί ο πειρασμός της μεγαλύτερης ακροαματικότητας, της πρόχειρης μετάδοσης εικόνων και ειδήσεων, μπορεί να μεταφέρει μια εικόνα που απέχει από την πραγματικότητα και που επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα.

“Η προσέγγιση από την τύπο και τα μμε πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Η κριτική είναι θεμιτή, θα έλεγα πως είναι και αναγκαία. Η κριτική όμως να είναι να ερμηνεύουμε τα γεγονότα μέσα από την αλληλουχία τους, χωρίς να αποσυνδέεται ή να μεγενθύνεται το μέρος από το σύνολο. Το έχω πει πολλές φορές ότι δημοσιογραφία δεν είναι, αλλά και δεν πρέπει να είναι συνώνυμη με την προχειρότητα και την υπερβολή. Η δημοσιογραφία δείν είναι ο κιτρινισμός και οι αντιδεοντολογικές συμπεριφορές. Γιατί αυτά στοιχίζουν στην ποιότητα, την αξιοπρέπεια και την ειλικρίνεια της ενημέρωσης. Αρα στην ουσία της ενημέρωσης.

“Γι αυτό και ο θεσμός της απονομής των βραβείων στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης καθίσταται πολλαπλά χρήσιμος, γιατί βραβεύει εκλεκτούς εκπορσώπους για το ήθος, την ακεραιότητα και το αμείωτο ενδιαφέρουν για την έγκυρη, ποιοτική και αντικειμενική ενημέρωση. Επιβραβεύει όλους εσάς που σέβεστε την βασανιστική έρευνα, επιδιώκετε τη διασταύρωση της πληροφορίας, την επεξεργασία και το συνδυασμό των στοιχείων, όχι με γνώμονα τον εντυπωσιασμό, αλλά την πληροφόρηση και την ενημέρωση. Επιβραβεύει όλους εσάς που προσεγγίζετε με ιδιαίτερη ευθύνη και ευαισθησία τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τους Ελληνες της διασποράς.

“Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εσείς των ομογενειακών μέσων αποτελείτε τον κύριο πομπό επικοινωνίας με τη μητέρα πατρίδα, αλλά και ουσιαστικό παράγοντα κοινωνικοποίησης και ενσωμάτωσης των ομογενών στη χώρα υποδοχής.

Και δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι διαδραματίζετε καθοριστικό ρόλο για την καλλιέργεια εθνικών, πνευματικών και πολιτικών σχέσεων με όλο τον απόδημο Ελληνισμό σε λεπτά ζητήματα, όπως είναι αυτά των εξωτερικών σχέσεων της χώρας και των εθνικών μας θεμάτων. Οτι συμβάλλετε στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό και τη δημιουργία καλών σχέσεων με άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς.

“Αναγνωρίζουμε και παραδεχόμαστε τον πρωταρχικό σας ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων. Ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες σας και βελτιώνουμε συνεχώς την επικοινωνία μεταξύ μας. Θάλεγα ότι αξίζετε το σεβασό, την ευγνωμοσύνη όλων μας. Με αυτές τι σκέψεις θέλω να κλείσω εκφράζοντας με όλους όσους είμαστε εδώ απόψε, τα συγχαρητήριά μας στους ανθρώπους των ομογενειακών μέσων, σε αυτούς που σήμερα καλούμαστε να τιμήσουμε.”

Ο Γ. Γραμματέας Τύπου κ. Δ. Γέρου

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τύπου κ. Δημήτρης Γέρου τόνισε ότι τα βραβεία έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν “ηθικά και υλικά τα ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους ανθρώπους των”.

“Οι άνθρωποι αυτοί, είπε, προσφέρουν ένα σημαντικό και δύσκολο έργο. Ενα έργο ενημέρωσης και επικοινωνίας ανάμεσα στους Ελληνες σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στην μητέρα πατρίδα, και ανάμεσα στον κάθε ένα, στην κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη.”

Φέτος υποβλήθηκαν συνολικά και για τα τέσσερα βραβεία 67 υποψηφιότητες από 18 χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Γέρο, η πλειοψηφία των υποψηφιοτήτων διακρίθηκε για το υψηλό επίπεδο και της ποιότητάς της.

“Με τόσες πολλές και αξιόλογες συμμετοχές, η επιλογή των βραβευθέντων στάθηκε πραγματικά δύσκολη,” είπε. “Οι αποφάσεις όμως πάρθηκαν ομόφωνα. Πιστεύω πως και με τα φετινά βραβεία και τους επαίνους που θα απονείμουμε αναδεικνύεται η σημασία που αποδίδουμε στον πλουραλισμό των ομογενειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, στην επιτυχημένη σύζευξη κοσμοπολιτισμού και εθνικής ταυτότητας, καθώς και στον κοινωνικό ρόλο που παίΖουν τα μέσα απανταχού της γης.”

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

20 − 8 =